dinsdag 12 juni 2012

Breirol,meebreideken, broddellap en stekenlap ....

Op verschillende blogs heb ik ze al voorbij zien komen , breirollen , meebreidekens ,broddellappen, stekenlap of zelfs een crisisrol
nou vind ik breien zelf ook erg leuk en dit sprak me wel aan ( hoezo nog niet genoeg hobbies), niet teveel steken op je pen dus zo klaar, dacht ik, maar dat valt nog best tegen , ik breide alleen maar recht en averecht maar dit zijn allemaal verschillende steken en je moet niet afgeleid worden want dan zit je er zo naast en klopt en geen hout meer van je patroon( kheb al wat uit moeten halen meerdere keren ), dan wordt het een crisisrol whahaha.....het enige winkeltje hier die garen en wol verkoopt gaat dicht dus ik erheen en eerst wat ingeslagen want met de patronen die ik inmiddels verzameld hebt red je het niet met 1 bolletje ! 

deze die ik nu aan het breien bent komt hiervandaan


hier kun je ook een mooie vinden


of hier


en deze
waar diende die  breirollen nou voor , in de vroege vorige eeuw werden er door de meisjes op school  oefenlappen gebreid met allemaal verschillende steken , zo leerde ze breien en meestal werden die steken in een schriftje opgeschreven 


en mij leek het nu ook leuk zo'n breirol te maken als ik deze patronen allemaal zou breien kan het wel 5 meter lang worden ( weet niet of ik dat haal hoor ) , maar het is leuk ze ergens opgerold neer teleggen en mee te decoreren, dus weer een verslaving erbij zuchttttt.......Ze heeft helaas geen blog meer Nelleke , maar ze maakt nog wel steeds erg mooie creaties of iets helemaal nieuws , zoals dit prachtige nostalgische boekje, er komt zelfs een vervolg hierop !
 het is een super mooi boekje met een verhaal en foto's van een oude pop "Grietje", de foto's zijn prachtig oud gemaakt met een kartelranden daarbij allemaal oude spulletjes gebruikt , helemaal mijn stijl ben ook gek op oude poppen
 er staat zelfs een breipatroontje in van een "ouderwets"jurkje, hopelijk kan ik die ook nog eens breien
Nelleke bedankt voor dit geweldig mooie boekje !

ik ga maar weer eens verder met m'n brei( crisis) rol

Liefs Jeanet

16 opmerkingen:

Carla zei

Dat word best mooi!!
Wat een engelen geduld...breien vind ik echt iets voor de winter hoor.
Maar als je de lap af hebt, zal hij ongetwijfeld mooi zijn straks.
Ga je al die bolletje op breien...dat word best een héél stuk dan!!
En ik lees het al...net als ik...té veel hobby's hahaha

groetjes Carla.

Oude lappen zei

Ik zie dat je ook het boekje van Nelleke hebt. Leuk hé.
Wat je breirol betreft, kon je voordien al goed breien. Ik zou er ook willen aan beginnen maar kan echt alleen maar rechts en averechts. Denk je dat het zal lukken? Ik zie allemaal moeilijke steken.
Liefs Liliane

Bernadet zei

succes met weer een nieuwe hobby haha.
Toen de meiden nog in de basisschoolleeftijd waren, heb ik ook heel wat afgebreid, meestal truien met een motiefje. Nu te druk met andere dingetjes, maar wie weet......

elfje zei

Ben helemaal weg van het mooie boekje van nelleke,ook jouw naaigereipotten vind ik geweldig en ga ik ook eens proberen te maken;
lieve groetjes elfje

♥Xanne & Vinny zei

Hoi Jeanet,

wat een mooi breiwerk is dat. Vooral ook omdat het wit is en dan met al die figuurtjes. Ik dacht toen ik al die poppen zag die komen me bekend voor en dat verhaal wat zo afspeeld.... ach tuurlijk van Nelleke. Wat is die vrouw toch creatief. Ik mis haar blog, maar leuk dat je dit van haar laat zien... blijven toch een beetje op de hoogte. Ik heb trouwens een heeel lief donker popje gekocht. Ik ga ze straks miscchien even fotograveren

Liefs Xanne

Fia zei

Ohhhh dit is zo leuk om te doen en verslavend!!!!
Ik ben ook aan de brei maar dan een lappendeken van wol....giga werk maar zo leuk!!

Je boekje is zo schattig...
Succes met je breirol..

hart,gr Fia

Thea zei

Hoi Jeanet,

Oh ze zijn zo leuk de breirollen. Ik ben bezig met die van Jookie en heb inmiddels 10 patroontjes klaar. En met één van de patroontjes maak ik nu een zomertrui van witte catania kantoen (pen 3). Ja ik mag ook graag breien. Een lekker werkje tijdens het voetbal op dit moment. Onbewust kijken we nu toch voetbal, terwijl we het anders niet zo volgen.

Fijne avond!
Groetjes Thea

Miranda de Groot zei

Erg mooi hoor. Alsof je nog niet genoeg te doen hebt he? Maar wel leuk om te doen lijkt me.
Groetjes Miranda

little sweet things zei

Jeempie Jeanet, wat een werk zeg!!!
Ik dacht altijd dat je dan blokjes moest breien en dan een bepaald aantal achter elkaar en dan in de volgende rij de blokjes laten verspringen maar dat is natuurlijk geen rol maar een dekentje.
Zelf ben ik nog steeds de zelfde grannie's aan het haken als die van jou in je header.
Wat een lief boekje heb je van Nelleke gekregen, ik mis haar gezellige verhalen en leuke ideën wel hoor!
lieve groetjes, Sas

Willy zei

Whaha...dat zijn een hoop bolletjes Jeanet ;) gaaf je breirol!

Laura zei

Super mooi Jeanet, maar wat een werk. haha, net als zo vele van ons nog niet genoeg hobby's hé.
Dat boekje vind ik echt zo lief.
heel veel succes met je rollen, jeempie je breirollen dan toch hé.
Lieve groetjes Laura

Danoesja zei

Hoi Jeanet

Wat leuk dat je de oorsprong van die breirollen hebt opgezocht en met ons deelt, ik vind ze prachtig maar ik ben niet zo'n kei in breien. En je kunt beter teveel hobby's hebben als helemaal geen, ik ken zo iemand die niets leuk vind en alleen maar moppert en voor de t.v. zit, nou laat ons maar lekker freubelen. Succes met het breien.

Lieve groetjes
Danoesja

scrappy jen d zei

Lieve Jeanet,
Ach...na het lezen van je blog kwamen de herinneringen als vanzelf....
Hoe wij - als kleine meisjes- van die oefenlapjes moesten breien tijdens de handwerklessen van juffrouw Mien de Vries.....
Mooie, maar ook moeilijke tijden, want o wee, als je een steekje liet vallen! Dan moest je knoopsgaten naaien! Enne....nee, niet met de naimachine, maar met de hand!!!!
Maar goed....het breien is me altijd dierbaar gebleven, vooral omdat ik zelf juf werd en ervaar als geen ander, hoe moeilijk juf Mien de Vries het heeft gehad! Het breien hou ik in ere!
Liefs, Jen.

Loesje zei

Hoi hoi Jeanet,

Wat mooi zeg al die verschillende breisteken op een rol.Je weet dat ik niet kan breien..echt weleens geprobeert hoor...maar kan er geen steek van.Daarom vind ik het altijd kanp als iemand zoiets wel kan.Borduren heb ik ook nog nooit gedaan.

Hey,wat leuk dat iets over het boekje in je post heb gezet. Voel me vereerd!
Ben nu met een volgende deel bezig.En ben ook weer creatief bezig, dit keer meteen zelfgemaakt baby pop.Heerlijk om te doen, Daar zouden gebreide kleertjes heel mooi bij staan....dus even mijn moeder lief aan kijken,hihi.

Ik wens je alvast een heerlijk weekend toe,

lieve groetjesss

Nelleke

Elly van Trappen zei

Whoehahaha!!!Welja, doe d'r nog even een hobbietje bij! Nou, ik was ook blij van start gegaan met m'n breiol, maar hij ligt nu zielig in een mandje. Ach, als het straks wat minder druk wordt met de opstart van m'n ateljeetje dan pak ik het wel weer op. Het blijft gewoon super leuk om te doen.
Nou, fijne zondag nog (we waaien hier weer bijna uit onze verschoning vandaan!)!
Liefs Elly

Rozen van papier zei

Wat een leuke popjes heb ej gemaakt! En Nelleke haar boekje is ooke erg leuk zo te zien!

Groetjes Janny